Gezocht: slimme oplossingen voor toekomst van acute zorg in Groningen

Gezocht: slimme oplossingen voor toekomst van acute zorg in Groningen

De acute zorg in Nederland staat onder druk. De vraag neemt toe terwijl de capaciteit beperkt is. Alle reden dus om de zorgcapaciteit die er is zo goed mogelijk te benutten, maar hoe doe je dat? Om deze vraag te beantwoorden, hebben een aantal zorgpartners op en rond Campus Groningen een challenge geformuleerd in de Odyssey Hackathon 2020. De jaarlijkse Odyssey Hackathon brengt wetenschappers, politici, technici, creativelingen en ondernemers bij elkaar om te werken aan digitale oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken uit de 21e eeuw. Wat houdt de Groningse uitdaging, genaamd ‘the Future of Acute Healthcare’ in? Bouw een digitale oplossing die de beschikbare capaciteit in de acute zorg live weergeeft. Het doel is om te zorgen dat alle partners in de acute zorg zoals de ambulances en het ziekenhuis, de zorg beter kunnen coördineren, zodat alle patiënten de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment en van de juiste zorgverlener krijgen.

Praktische informatie

  • Datum

    2020-04-03

  • Tijd

    00:00 - 23:59

Over een week gaat de inschrijving open en kunnen teams zich aanmelden voor de challenge. De hackathon zelf vindt plaats op 3 t/m 5 april 2020 in Groningen.

Actuele zoektocht naar oplossing

Deze uitdaging komt voort uit een actuele zoektocht naar een oplossing van de partners uit het zorgecosysteem in Groningen. Daarom hebben deze partners, het UMCGAcute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN), Ambulancezorg GroningenGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de RegioRijksuniversiteit GroningenHanzehogeschool Groningenprovincie Groningengemeente Groningen en Campus Groningen, gezamenlijk de challenge opgezet. “Teams die aan de slag gaan met de challenge, zetten zich in voor een fundamentele verandering in het Nederlandse zorglandschap. Vanuit regionale samenwerking willen we gezamenlijk een nieuw model voor spoedzorg ontwikkelen,” aldus Eva Houtsma, Adviseur ROAZ & Acute Zorg bij Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Ondersteunend en voorspellend

De partners zijn op zoek naar een digitale oplossing die de besluitvorming rond de acute zorg ondersteunt. Het model moet “live” laat zien welke zorgcapaciteit van welke soort (thuiszorg, eerstelijns verblijf, ambulance, medisch specialist, etc.) op welke plaats beschikbaar is om de patiënt te helpen. Het liefst met voorspellende eigenschappen: welke zorgvraag kunnen we waar en wanneer verwachten?

Aanmelden

Heeft jouw team de vaardigheden in huis om de informatiedeling binnen de acute zorg op een innovatieve manier te verbeteren? Meld je dan aan voor de acute zorgvraag challenge: The Future of Acute Healthcare via Odyssey Hackathon 2020. Het aanmelden voor de Odyssey Hackathon kan vanaf 20 januari t/m 24 februari. Daarnaast vindt op 4 en 5 februari Odyssey Connect plaats, een tweedaags event in het teken van het ontdekken van de 21 challenges, state-of-the-art technologieën en kennisuitwisseling.

Over Odyssey Hackathon

Meer dan 3000 mensen uit de hele wereld zijn sinds 2017 naar Groningen gereisd voor wat nu de Odyssey heet. Het 2020 evenement (3-5 april) zal 105 internationale teams en meer dan 2000 deelnemers naar Groningen brengen. In slechts 48 uur zullen zij in co-creatie nieuwe oplossingen maken voor complexe vraagstukken die zijn aangedragen door overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. Naast de mogelijkheid om echte pilots te lanceren na de hackathon, is er tevens €200.000,- prijzengeld beschikbaar voor de beste teams.