5G Masterclass over 5G en netneutraliteit

5G Masterclass over 5G en netneutraliteit

29 oktober 2018

Pieter Nooren van TNO komt ons op 29 november meer vertellen over 5G en netneutraliteit. 

Hoe raakt netneutraliteit de uitrol van 5G netwerken en toepassingen?

5G mobiele netwerken gaan hogere snelheden en meer capaciteit bieden dan de huidige 4G netwerken. Beleidsmakers, netwerkoperators en dienstaanbieders zien daarom graag een snelle en brede uitrol van 5G infrastructuur in de komende jaren. 5G netwerken zijn ook ontworpen om connectiviteit op maat te bieden aan zogenaamde verticals zoals automotive, gezondheid, media en openbare veiligheid.

Het aanbieden van dergelijke connectiviteit op maat wordt met enige voorzichtigheid en voorbehoud tegemoetgezien omdat het lijkt in strijd te zijn met de algemene regel in netneutraliteit dat internet serviceproviders alle internetverkeer gelijk moeten behandelen. Verschillende industriespelers zijn bang voor een strikte interpretatie van de regels, die naar hun mening de uitrol van netwerkdiensten op maat voor de verticals zou verhinderen. Veel beleidsmakers verwachten dat de regels de nodige ruimte zullen bieden voor de opname van een reeks gedifferentieerde IP-connectiviteitsdiensten. Ze delen daarom deze bezorgdheid niet.

Het meningsverschil levert onzekerheid op: welke soorten aangepaste connectiviteit zal toegestaan worden in 5G-netwerken? Dit kan van invloed zijn op de technische en investeringsroutekaarten van de exploitanten en bedrijven in de verticals sectoren. TNO heeft een uitgebreide studie gedaan naar de relatie tussen 5G technologie en netneutraliteitsregels om een functionele en feitelijke onderbouwing te bieden voor het beleidsdebat over dit onderwerp. De sponsors van de studie zijn een weerspiegeling van de multi-stakeholder omgeving van het debat over 5G en netneutraliteit: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Autoriteit Consument & Markt, KPN, T-Mobile, Nokia, Ericsson, Huawei en de branchevereniging FME.

Tijd en plaats

De 5G Masterclass begint om 16:00 en duurt tot 18:00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur.  
Locatie: Digital Society Hub, Zernikepark 10, 9747 AN Groningen. 
Bij de Digital Society Hub is parkeergelegenheid. In verband met eventuele drukte raden we aan om met de fiets te komen indien dit mogelijk is.  

Over de 5G Masterclass

De 5G Masterclass is een initiatief van 5Groningen, een programma van de Economic Board Groningen (EBG). Het is een leerzaam, interactief evenement dat eens per maand plaatsvindt. Iedere Masterclass heeft een 5G gerelateerd onderwerp. De twee uur durende lessen worden ingeleid door deskundigen van topspelers uit de telecomwereld zoals KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei en TNO. Daarna is er ruimte voor vragen en inhoudelijke discussie. Dit unieke evenement is gratis toegankelijk, het enige dat je hoeft te doen is je hiernaast inschrijven. De 5G Masterclasses worden georganiseerd op verschillende locaties. Meld je tijdig aan om zeker te zijn van een plek!

Aanmelden

Aanmelden voor deze Masterclass kan hier.