5G net neutrality: Pieter Nooren legt uit tijdens 5G Masterclass

5G net neutrality: Pieter Nooren legt uit tijdens 5G Masterclass

30 november 2018

Pieter Nooren van TNO kwam op 29 november naar de Digital Society Hub, om de aanwezigen van de 5G Masterclass meer te vertellen over 5G en het onderzoek van TNO naar de relatie tussen 5G en net neutrality.  

Wat is net neutrality?

Alvorens het onderzoek te bespreken, lichtte Pieter Nooren het begrip net neutrality toe. ‘Net neutrality betekent dat alle verkeer op internet in de basis gelijk behandeld moet worden’. In Europa bestaat een Europese verordening over netneutraliteit dat voor alle Europese landen geldt.  

Bedreiging 5G

Nooren legde uit dat 5G, in tegenstelling tot 4G, wordt toegesneden op bepaalde toepassingen, slicing genaamd. Dat betekent dat het netwerk wordt opgedeeld in kleinere netwerken, wat maakt dat het mobiele verkeer ‘op maat’ wordt behandeld en dus in strijd is met de Europese verordening over netneutraliteit.

Industriespelers en beleidsmakers verschillen van mening over de regels en vooral de mate van striktheid waarin die regels gehanteerd gaan worden. Dat meningsverschil levert onzekerheid op: welke soorten aangepaste connectiviteit wordt toegestaan in 5G netwerken?

TNO heeft een uitgebreide studie gedaan naar de relatie tussen 5G technologie en netneutraliteitsregels om een functionele en feitelijke onderbouwing te bieden voor het beleidsdebat over dit onderwerp. Daar kwam Pieter Nooren, werkzaam bij TNO, ons meer over vertellen.

Tijdens de interactieve sessie ging Pieter Nooren in gesprek met het publiek en ontstond er een mooie discussie over het onderwerp, waarbij veel vragen werden gesteld over het onderzoek.

Het volledige onderzoek is te vinden op de website van TNO.

Over TNO

TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken en werkt daarmee aan een betere toekomst. Vanuit haar maatschappelijke rol heeft TNO de ambitie om een aantoonbare meerwaarde te leveren voor overheid en bedrijfsleven op de grote maatschappelijke en economische vraagstukken.

Over de 5G Masterclass

De 5G Masterclass is een initiatief van 5Groningen, een programma van de Economic Board Groningen (EBG). Het is een leerzaam, interactief evenement dat eens per maand plaatsvindt. Iedere Masterclass heeft een 5G gerelateerd onderwerp. De twee uur durende lessen worden ingeleid door deskundigen van topspelers uit de telecomwereld zoals KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei en TNO. Daarna is er ruimte voor vragen en inhoudelijke discussie. Dit unieke evenement is gratis toegankelijk, het enige dat je hoeft te doen is je in te schrijven. De 5G Masterclasses worden georganiseerd op verschillende locaties. Meld je tijdig aan om zeker te zijn van een plek.

Nieuwsgierig naar de volgende Masterclass?

De volgende Masterclass is op 10 januari 2019, waar Taco Kluwer van Agentschap Telecom meer komt vertellen over het spectrum. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Sfeerverslag

De Masterclass was wederom een succes, we blikken terug met de foto’s.