Autonoom verhuren van ruimtes door middel van Blockchain technologie

Autonoom verhuren van ruimtes door middel van Blockchain technologie

05 juli 2019

Nils Visser, derdejaars HBO-ICT student, heeft zich vijf maanden bezig gehouden met de ontwikkeling van een prototype met behulp van Blockchain technologie, in opdracht van KPN ICT Consulting. Hij vertelt graag zijn verhaal.

Opdracht

Nils onderzocht welke Blockchain technologie het beste aansluit bij het (autonoom) verhuren van leegstaande (kantoor) ruimtes door middel van Blockchain, smart contracts & Internet of Things apparaten. Dit betekent dat ruimtes op afstand kunnen worden gehuurd of verhuurd, zonder dat daar een mens aan te pas komt. ‘Als huurder voer je je gegevens in op een webinterface, waarvan Blockchain de data controleert en opslaat. Zodra de huurder aankomt bij de ruimte, geeft hij of zij aan er te zijn via de webinterface en krijgt de huurder toegang tot de ruimte’, aldus Nils.

Dit maakt het verhuren van ruimtes erg efficiënt, omdat men minder tijd kwijt is aan randzaken zoals bijvoorbeeld administratie, leveren van de sleutels of verbale afstemming met huurder / verhuurder. Ruimtes die verhuurd kunnen worden zijn bijvoorbeeld een leegstaande kantoorruimte, maar ook een air B&B of zelfs hotelkamer.

Samenwerking

Nils werkte bij de Digital Society Hub (Zernikepark 10) in opdracht van KPN ICT Consulting, een strategisch partner van de DSH. Voor de ontwikkeling van zijn prototype maakte hij gebruik van de 3D Makerspace. Hij ontwikkelde hier samen met hen een miniatuur van een slimme deur en een raspberry pi. 

Pieter-Jan Snijders, begeleider vanuit KPN ICT Consulting, vertelt blij te zijn met het resultaat. ‘Nils heeft een nuttige bijdrage geleverd. Hij heeft niet alleen verschillende Blockchains met elkaar vergeleken, ook heeft hij een demonstreerbaar prototype gemaakt waardoor innovaties tastbaar worden. We kunnen dit prototype demonstreren aan klanten en potentiële klanten en bewijzen daarmee dat innovatie werkt. Dat is de waarde van werken op locatie bij de DSH.’

Vervolg

KPN ICT Consulting is blij met het resultaat en biedt Nils graag een podium. Daarom zijn ze op zoek naar een landingsplaats waar het getoond kan worden aan klanten en potentiële klanten.

Ook stagelopen of afstuderen bij KPN ICT Consulting?

Werd je na het lezen van bovenstaand bericht enthousiast en lijkt een soortgelijke opdracht jou gaaf om aan te werken? Neem dan contact op met Pieter-Jan Snijders via pieterjan.snijders@kpn.com.