Docent-onderzoeker Jos Bredek vertelt

Docent-onderzoeker Jos Bredek vertelt

10 mei 2019

Studenten van verschillende opleidingen werken bij de Digital Society Hub aan projecten in opdracht van de proeftuin 5Groningen. Vanuit het lectoraat New Business & ICT worden de studenten begeleid door docent-onderzoeker Jos Bredek.

 

Momenteel werken vijf studenten, samen met een MKB bedrijf, aan verschillende opdrachten zoals de slimme brandmelder en autonoom varen. Jos Bredek begeleidt de studenten, drie als 5Gexpert’ (in wording) en twee als examinator. ‘Als 5G expert ga ik wekelijks met de studenten in gesprek en helpen we elkaar met de kennis die we hebben over 5G. Het grote verschil met mijn rol als examinator is dat ik deze studenten niet beoordeel met een cijfer. Deze rol zorgt voor continuïteit bij volgende 5G-gerelateerde projecten.’

Nu werken de studenten vaak nog individueel, maar in de toekomst is de wens 5G meer in te bedden in het onderwijs waardoor (multidisciplinaire) groepen met elkaar kunnen werken aan vraagstukken op het gebied van 5G.

‘Het bijzondere aan deze projecten is dat hét 5G netwerk, met alles er op en er aan, nog niet bestaat. De toepassingen zijn dus bedoeld om te anticiperen op nieuwe mogelijkheden en dat is wat het zo uniek maakt. Daarnaast leer ik iedere dag nieuwe dingen als ik met 5G technieken bezig ben, waardoor ik kan helpen het onderwijs door te ontwikkelen.’ Met de kennis die Bredek opdoet over het 5G netwerk, schrijft hij een artikel voor het IT Magazine C’t, waarvan de volgende editie in de zomer verschijnt. Naast Jos Bredek houden meerdere docent-onderzoekers van verschillende opleidingen zich bezig met 5G. 

De vijf studenten werken bij innovatiewerkplaats de Digital Society Hub aan hun opdrachten. Bredek vertelt: ‘In eerste instantie lijken alle opdrachten die in de innovatiewerkplaats geen verband met elkaar te hebben. Maar later komen studenten van verschillende organisaties en bedrijven erachter dat opdrachten raakvlakken hebben en ze elkaar kunnen versterken met kennis en ervaringen. Die synergie wordt alleen maar versterkt doordat ze onder één dak zitten bij de Digital Society Hub.’