Doorontwikkeling van de slimme vuilnisbak

Doorontwikkeling van de slimme vuilnisbak

17 juli 2018

Voor de DSH minor Smart Energy werkte eerder dit jaar een aantal studenten van verschillende opleidingen (HBO-ICT en Industrieel Product Ontwerpen) aan de ontwikkeling van de slimme vuilnisbak, in opdracht van de gemeente Delfzijl. Afgelopen semester heeft een nieuwe groep studenten van de opleiding Mechatronica gewerkt aan de doorontwikkeling hiervan.

 

De gemeente Delfzijl werkt samen met het bedrijf Roelofs aan het bestrijden van (zwerf)vuil. Een interessant deelprobleem dat door de eerste groep studenten werd opgepakt betrof het slimmer en efficiënter legen van de kleine vuilnisbakken die zowel in het centrum van Delfzijl als in de buitengebieden staan. Het basisidee achter de oplossing was om, gebruik makend van ICT-technieken, slimme vuilnisbakken in te zetten die zelf kunnen doorgeven hoe vol ze zijn en of ze geleegd moeten worden.

De studenten elektrotechniek ontwikkelden met hun kennis een nieuw ontwerp, waarbij een sensor in de vuilnisbak wordt geplaatst die aangeeft voor hoeveel procent de vuilnisbak vol zit. De slimme vuilnisbak geeft deze vulgraad door - middels nieuwe IOT communicatie technologie (LORA) - aan een centrale (server). Middels een webpagina kunnen medewerkers en inwoners van de gemeente zien welke vuilnisbakken (bijna) vol zitten en dus geleegd moeten worden.

Een mooi voorbeeld van een opdracht waar studenten van verschillende opleidingen en invalshoeken aan hebben gewerkt en daarmee tot interessante en realiseerbare oplossingen komen.