Update: - geannuleerd: Finale 5G Student Battle

Update: - geannuleerd: Finale 5G Student Battle

09 maart 2020

In het weekend van 14 en 15 maart werken studenten van het mbo, hbo en wo een weekend lang aan oplossingen voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De teams werken aan opdrachten voor diverse organisaties in Noord-Nederland. Zondagmiddag 15 maart om 14.00 uur is de grote finale in de Energy Barn op de Zernike Campus. Dan pitchen de zes studententeams hun ideeën. Gwen van Poorten (bekend van BNNVara) presenteert de finale en het prijzengeld van €5000 wordt verdeeld door de vakjury en het publiek! Op www.5groningen.nl kun je je gratis aanmelden om de finale bij te wonen.

De 5G Student Battle wordt georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Noorderpoort en Alfa College. Dit is de tweede editie, na een succesvolle 5G Student Battle in 2019.

Echte opdrachtgevers

Dit jaar heeft een aantal externe organisaties zich aan de 5G Student Battle verbonden als opdrachtgever. De studenten werken aan opdrachten voor Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen (smart city), Ambulancezorg Groningen & Health Hub Roden (zorg), Politie Noord-Nederland (veiligheid), Holthausen Group (duurzaamheid) en Aclo Studentensport (sport). 

Mbo, hbo en wo in één battle

Tijdens de 5G Student Battle werken studenten aan toepassingen van technologie die nog volop in ontwikkeling is. En ze doen dat in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. “Vorig jaar was dit nog echt opvallend en nieuw”, aldus Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen. “Economic Board Groningen en de onderwijsinstellingen zien de meerwaarde van het werken in multidisciplinaire teams. En in de praktijk pakte dit heel goed uit. Het is fantastisch om de werknemers en talenten van de toekomst op deze manier nu al bij elkaar te brengen en uit te dagen met goede ideeën te komen met 5G.“
Elk studententeam wordt begeleid door een teamcoach afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Wim van der Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Klaas ten Have (Professor New Business & ICT, Hanzehogeschool Groningen), Enno van der Werff (College van Bestuur Alfa-college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen) en Stef van der Ziel (Ondernemer en eigenaar van Jet-Stream).  

5G = de nieuwste generatie mobiel internet

5G is veel sneller dan 4G, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een langere batterijduur. Nieuwe toepassingen zoals virtual reality en Internet of Things worden mogelijk gemaakt door de veel grotere datasnelheden van 5G. En dankzij 5G kunnen met Internet of Things nog veel meer apparaten met elkaar worden verbonden.

Over 5Groningen

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

Aanmelden voor de finale: www.5groningen.nl