Gastcollege Marc Cremers (5Groningen) voor minor Ondernemerschap en Techniek

Gastcollege Marc Cremers (5Groningen) voor minor Ondernemerschap en Techniek

11 oktober 2019

Op 8 oktober gaf Marc Cremers een gastcollege voor studenten van de minor Ondernemerschap en Techniek. Marc Cremers is actief bij 5Groningen, een bij onder andere de DSH aangesloten project dat de mogelijkheden van 5G verkent. Het gastcollege daagt studenten uit om innovaties toe te spitsen op 5G.

Het gastcollege begon met een mini-quiz en Marc was onder de indruk van de kennis van de studenten. Zo staat de ‘G’ van 5G voor generatie (de eerste generatie kwam op in de jaren tachtig en krijgt ongeveer iedere tien jaar een opvolger), heeft 89% van de Nederlanders een smartphone en kan 5G een miljoen apparaten per vierkante kilometer verwerken.

De presentatie ging ook in op frequenties. Een korte spoedcursus: er zijn drie veelgebruikte frequenties, namelijk 700mhz (langzaam, maar reikt ver), 3,5ghz (de gulden middenweg) en 26ghz (hoge snelheid, ideaal op drukke plekken zoals stations en luchthavens, maar met een laag bereik).

5Groningen houdt zich bezig met een groot aantal projecten, bijvoorbeeld het ontwikkelen van meetapparatuur waarmee de  waterkwaliteit voorspeld en zo tijdig blauwalg op te sporen. Aangezien dit apparaatje onder water ligt en dit het internetbereik bemoeilijkt, maakt het gebruik van de trage maar krachtige 700mhz-frequentie.

Wil je meer weten over 5G en frequenties? Klik hier voor de 5G-Masterclass Frequentiespectrum op dinsdag 15 oktober!

Marc Cremers had nog een belangrijke boodschap voor de technische en ondernemende studenten: er zijn veel wetenschappers. Richt je niet alleen op de techniek, maar investeer ook in je ondernemerschap en je acquisitie- en netwerkvaardigheden.