Presentatie Self Driving Challenge in coronatijd tijdens de DSH-inlooplunch

Presentatie Self Driving Challenge in coronatijd tijdens de DSH-inlooplunch

23 april 2020

De inlooplunch werd afgetrapt door Roland Hiemstra, programmadirecteur Digital Society Hub, die vertelde hoe in afgelopen tijd het fysieke onderwijs werd overgezet naar online. Na een dank aan medewerkers, studenten en partners die hielpen dit mogelijk te maken, ging het woord naar Marc de Bruin van de RDW.

​​​​​​​Oprichting van de Self Driving Challenge

Marc werkt 17 jaar bij de voertuigenautoriteit RDW. Nu de eerste zelfrijdende auto’s in Nederland opkomen, staat de RDW voor vraagstukken rondom veiligheid op de weg. Hoe veilig zijn de zelfrijdende auto’s? Zijn de auto’s veilig genoeg en wie is verantwoordelijk voor fouten? Om meer inzicht te krijgen in de nieuwe technologie werd in 2018 de Self Driving Challenge opgestart.

Bij de Digital Society Hub werken studenten aan twee elektrische karts die zelfrijdend over het circuit zullen racen. Voor de coronacrisis werkten dagelijks twee teams van tien studenten onder begeleiding van experts aan het programmeren van de karts bij de innovatiewerkplaats Digital Society Hub (DSH) op de Zernike Campus. De teams stonden afgelopen tijd voor een grote uitdaging om het project online voort te zetten. In dit artikel leest u hoe de studenten hier in maart mee omgingen.

Presentatie mét lunch
Presentatie mét lunch
De kart vliegt virtueel van de racebaan
De kart vliegt virtueel van de racebaan

Hoe wordt er nu geracet?

 

Aanvankelijk zouden de twee rivaliserende studententeams tegen elkaar racen op TT-circuit Assen. Nu wordt gekeken naar een virtuele race. Marc heeft een installatie op zijn zolder gebouwd, waar laptops een racegame afspelen en de sensoren van de fysieke racekart voorstaan. Deze sensoren pikken de lijnen van de racebaan op en zo gaat het project verder. De studenten dolen zo’n acht uur per dag op Marc’s thuisnetwerk en kunnen ook op afstand zijn apparatuur aan- en uitzetten. De race blijft spannend. Ieder team werkt door op afstand en kan niet meekijken naar de progressie van de ander.

We kijken terug op een geslaagde inlooplunch, met een prachtige presentatie door Marc de Bruin, een hoge opkomst en veel interactie en enthousiasme door deelnemers. Wij hopen jullie te zien tijdens de volgende inlooplunch op maandag 18 mei.

Over de DSH-inlooplunch

 

Iedere maand organiseert de Digital Society Hub een inlooplunch. Ook tijdens deze coronacrisis vinden we het belangrijk om partners, studenten, docenten, onderzoekers, lectoren, betrokkenen en geïnteresseerden met elkaar te verbinden. Daarom willen we de DSH-inlooplunch wel door laten gaan, alleen dan nu in een online versie. Het is voor iedereen toegankelijk! Blijf voor volgende keren op de hoogte via digitalsocietyhub.nl.