Rolf Velthuijs vertelt

Rolf Velthuijs vertelt

19 december 2017

 

 

Rolf Velthuijs werkt sinds 2009 bij de Hanzehogeschool Groningen. In een interview vertelt hij over de minor Smart Energy en zijn rol daarin.

“Ik ben begonnen als IT-architect en coördinator van de minor Energy en ICT, nu de minor Smart Energy. Inmiddels ben ik geen coördinator meer, maar docent.” Velthuis werkt één dag in de week voor de Hanzehogeschool, de rest van de week is hij IT Architect & Product Owner bij KPN. “In mijn ene dag op de Hanzehogeschool coach ik studenten en overleg ik met bedrijven en collega’s over mogelijke nieuwe opdrachten. Dit semester hebben we 27 studenten, en de coaching doe ik met gewaardeerde collega’s Austin Dsouza, Henkjan Hekman & Lech Bialek.” Bialek is nu ruim twee jaar coördinator van de minor. 

Studenten krijgen tijdens de minor een concrete opdracht van een echte opdrachtgever, die een probleem of vraag heeft en daar een oplossing voor wenst. “De studenten worden tijdens de minor geconfronteerd met studenten van andere opleidingen, die andere vragen stellen en andere dingen belangrijk vinden dan zijzelf. Tevens worden de studenten met (voor hen) nieuwe concepten geconfronteerd rond energie en energietransitie. Die zaken gaan tijdens de minor veel meer leven.” 

In multidisciplinaire teams wordt in twintig weken gewerkt aan een opdracht. De teams bestaan uit vier studenten, allen afkomstig van verschillende opleidingen. “Inhoudelijk krijgt elk team de ruimte om een opdracht uit te werken naar eigen inzicht. Studenten kunnen daarom onderdelen van hun eigen vakgebied of interesse inbrengen. Als coaches houden we ook rekening met de opdracht (en de wens van de opdrachtgever) bij de samenstelling van de teams.

Eén van de  thema’s binnen de minor was de lantaarnpaal als laadpaal. Dit noemt Velthuijs als mooi voorbeeld. “ICT-studenten ontwierpen in een team een planningsprogramma, studenten elektrotechniek stelden een plan samen inclusief technische elektro-oplossingen. Vervolgens zijn studenten van de opleidingen Bedrijfskunde en Human Technology (nu Industrieel Product Ontwerp aan de slag gegaan met de bijbehorende economische puzzels het uiteindelijke ontwerp.

De verbinding tussen onderwijs en werkveld is sterk aanwezig. “Het basisidee is dat elke opdracht ofwel vanuit een bedrijf of organisatie buiten de Hanzehogeschool komt of onderdeel is van een groter project waarbij de Hanzehogeschool samenwerkt met partners. Daarom is de minor ook onderdeel geworden van de Digital Society Hub.

Studenten hebben projecten gedaan voor bedrijven als de GasUnie, GasTerra en Essent, maar ook voor gemeentes (Assen, Groningen en Delfzijl). “Met een aantal partijen hebben we langer samengewerkt rond een aantal thema’s. Meerdere studententeams hebben in opvolgende semesters gewerkt aan thema’s als de slimme koelkast, inzet van drones voor inspecties van gasleidingen en de car as a powerplant.”

Velthuijs en zijn collega’s zijn altijd op zoek naar interessante opdrachten vanuit het werkveld. Heeft u een interessante opdracht die past binnen deze minor? Neem dan contact op met Lech Bialek (l.w.bialek@pl.hanze.nl). Ben je student en denk je erover deze minor te volgen? Ook dan kan je contact opnemen met Lech Bialek.