Sprekende 5G-bril voor blinden en slechtzienden winnende idee 5G Student Battle

Sprekende 5G-bril voor blinden en slechtzienden winnende idee 5G Student Battle

26 maart 2019

‘Mbo, hbo- en wo-studenten in een team, het werkt!’

In het weekend van 23 en 24 maart werkten zes studententeams van het mbo, hbo en wo een weekend lang aan oplossingen voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De finale op zondagmiddag 24 maart in de Energy Barn op Zernike trok meer dan 200 man publiek. De jury verkoos studententeam 5G and Healthcare tot winnaar van de 5G Student Battle. Het team bedacht ‘5Glasses’, een sprekende bril die blinden en slechtzienden met behulp van 5G een beeld geeft van hun omgeving. De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Noorderpoort en Alfa College. De presentatie van de finale lag in handen van Gwen van Poorten, bekend van BNNVara.

Prijswinnaars

Het team 5G and Healthcare won de juryprijs en ging naar huis met zes geavanceerde drones. RTV Noord maakte een item over hun 'pratende bril', bekijk de video hier.  Naast deze hoofdprijs kon het publiek €5000 verdelen over de teams. Het team 5G and Travel ontving het hoogste bedrag, met hun idee voor de TrackerTag, een chip die je informeert over de locatie van je fiets. En er waren nog meer prijzen: Carine Bloemhoff, wethouder van de Gemeente Groningen, reikte zes iPads (beschikbaar gesteld door Vodafone) uit aan het team waarbij het 5G-element het beste naar voren kwam: team 5G and Outdoor. Dit team bedacht een crowdcontrol-oplossing waarbij een drone het aantal mensen telt dat aanwezig is op een evenement en via een app bezoekers informeert op welke plek ze het beste hun drankje kunnen halen.

Mbo, hbo en wo in één battle

“Dit event zouden we elk jaar moeten organiseren!” aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. “Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!” Elk studententeam werd begeleid door een teamcoach afkomstig van een van de 11 partners van 5Groningen. De studententeams werkten aan een oplossing binnen één van de thema’s: duurzaamheid, outdoor, smart living, travel en zorg. Daarnaast heeft ook een aantal studenten gekozen voor een vrije opdracht ‘Connect the unconnected’. Vanuit de Hanzehogeschool deden twaalf studenten van diverse opleidingen mee aan de battle, van de opleiding Verpleegkunde tot Industrieel product ontwerp en Communication & Multimedia Design. 
 

Studenten van de minor Medialism (Hanzehogeschool Groningen) waren ook het hele weekend aanwezig en legden zowel de hackathon zelf als de finale op film vast. 

5G Student Battle - de hackathon

Het begint bij onderwijs

Volgens Emme Groot, bestuursvoorzitter van Economic Board Groningen, is het event waardevol voor de regio. “Economic Board Groningen wil de bedrijvigheid in het aardbevingsgebied stimuleren. Ondernemerschap en bedrijvigheid… het begint allemaal bij onderwijs, bij jonge mensen. Het is fantastisch om de samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen te zien. Als we samen werken aan kansrijke sectoren draagt dit op een positieve manier bij aan de economische ontwikkeling van Noord- en Midden-Groningen.“

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

5G Student Battle - finale 24 maart

Vakjury

De vakjury bestond uit Wim van de Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Klaas ten Have (Professor New Business & ICT, Hanzehogeschool Groningen), Johan Oostenbrink (Opleidingsmanager ICT opleidingen Alfa college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen).

Sfeerverslag

We blikken terug op een fantastisch weekend met onderstaande foto's en de mooie aftermovie van de finale op 24 maart!