Studenten aan de slag met klimaatregeling in nieuwe school Uithuizen

Studenten aan de slag met klimaatregeling in nieuwe school Uithuizen

28 november 2017

 

 

 

 

Drie studenten van de opleidingen Communication & Multimedia Design en Industrieel Product Ontwerpen zijn momenteel aan de slag in de nieuwe Brede School in Uithuizen. Dit doen ze tijdens hun minor Smart Energy, die aangeboden wordt door de Digital Society Hub. Ze werken hier aan de klimaatregeling van het gebouw met behulp van de revolutionaire Climotion technologie.

De nieuwe school in Uithuizen is kort geleden opgeleverd en is volledig aardbevingsbestendig gebouwd. Het gebruik van lichte materialen in de constructie van het gebouw heeft gevolgen voor de wijze waarop de school wordt verwarmd en gekoeld. Studenten Martijn Wiekens, Gabe Witteveen en Kars Aarts kregen binnen hun minor Smart Energy de opdracht op de klimaatregeling in de Brede School, met name bij het starten van de schooldag, efficiënter in te regelen. De studenten maken hierbij gebruik van de Climotion technologie. Deze intelligente 'klimaat software' wordt al veelvuldig toegepast in zwembaden, theaters, kantoren en scholen, bijvoorbeeld in het Wiebengacomplex van de Hanzehogeschool. Internationaal is Climotion bekend van projecten in retail, vliegvelden en complexe kantoorgebouwen.

De studenten hebben dankzij de Climotion technologie alle relevante data binnen handbereik. Opdrachtgever Sietse Damstra is onder de indruk: "De studenten zijn na slechts 6 weken al in staat gebleken voorspellingen te doen over de temperaturen. Op dit moment doen ze onderzoek naar hoe de Brede School ervoor kan zorgen dat de temperatuur in het gebouw binnen comfortabele grenzen blijft."

Onderdeel van de opdracht is eveneens het ontwerpen van een nieuw mechanisme waarmee docenten het klimaatsysteem, dat anders is dan de traditionele thermosstaten en radiatorknoppen, zelf kunnen bedienen.