Studenten blikken terug op het werken aan 5G-projecten

Studenten blikken terug op het werken aan 5G-projecten

22 april 2020

5Groningen doet samen met partners onderzoek naar nieuwe toepassingen voor het aankomende 5G-netwerk. Mkb’ers uit de regio kunnen samen met de partners deze innovaties testen. Vanuit de Digital Society Hub helpen studenten mee in deze innovaties. Ze doen onderzoek en voeren opdrachten uit voor 5Groningen en aangesloten partners. De studenten worden hierbij ondersteunend door onderzoekers uit lectoraten. In dit artikel blikken de studenten terug op semester 1 (september tot februari) van schooljaar 2019-2020.

Een contentstrategie voor 5Groningen

Marjolein Frank is student Communicatie aan de Hanzehogeschool en zette met haar projectgroep een contentstrategie op voor 5Groningen. Een contentstrategie dwingt een organisatie tot het maken van keuzes. Welke middelen zet ik in om mijn doelgroep aan mij of mijn merk te verbinden? En met welke boodschap wil ik ze aanspreken?

Marjolein: “Uiteindelijk hebben we een contentstrategie gemaakt met daarin drie types content uitgewerkt: een quiz, een diepte interview met een medewerker van 5Groningen en de rubriek ‘even kennis maken met’, bestaande uit drie interviews met drie medewerkers van 5Groningen. Daarnaast gaven we tips voor de toekomst.”

De samenwerking met het 5Groningenteam beviel ook goed. Marjolein: “Het contact met Peter Rake en zijn collega’s: daar werd ik altijd weer door geënthousiasmeerd over het onderwerp wanneer ik die even kwijt was. De sessies waren meer brainstorm sessies dan statige vergaderingen. Ik zou graag vaker met 5Groningen willen samenwerken.”

En wat heeft ze met name geleerd? “Dit klinkt echt ontzettend cheesy, maar ik heb echt geleerd dat enthousiasme belangrijk is in communicatie: als je zelf ergens achter staat kan je de boodschap het beste overbrengen. Dit wist ik natuurlijk al, maar heb het nu in de praktijk mee gemaakt.“

Virtuele cockpit voor MarinMinds

MarinMinds een bedrijf dat zich richt op maritieme technologie. In de haven van Delfzijl worden maandelijks peilwerkzaamheden uitgevoerd vanaf een bemand surveyschip. MarinMinds werkte aan een schip dat dit onbemand met dezelfde kwaliteit kan uitvoeren, en met succes. Marnick Scholten, vierdejaars student HBO-ICT, maakte met zijn studententeam aan een virtuele cockpit voor MarinMinds. De studenten hebben een indrukwekkende hoeveelheid aan live-data in beeld gebracht.

Marnick: “De virtuele cockpit is een livestream van de varende boot, waarin je extra informatie ziet over de sterkte van het internet- en satellietsignaal, het kompas, het batterijpercentage en de modus waarin het schip staat. De gezondheid van het schip wordt ook weergegeven. Hier werkte een andere studentengroep aan.“

Marinminds virtual cockpit proof of concept

“Linksonder maakten we een kaart met de huidige locatie van de boot en een stippellijn van de afgelegde koers. Aan de rechterkant voegden we de motorische informatie toe. Denk hierbij aan snelheid, toerental, olie, temperatuur, het roer, de diepte en windsnelheid.” In de video links vindt u het concept van de livestream.

Met de scheursensor van StabiAlert naar de Duitse markt

Bedrijf StabiAlert doet onderzoek naar een nieuwe sensortechnologie, die met 5G-technologie geplaatst wordt bij bruggen, dijken, tunnels en gebouwen tijdig scheuren te detecteren. De komst van 5G maakt het plaatsen van grote aantallen sensoren op een klein gebied gemakkelijk, omdat het 5G-netwerk minder snel overbelast raakt. Eigenaar Arjen Miedema wilde onderzoek doen of de Duitse markt interesse heeft in dit product en hoe dit te bereiken. Een leuke opdracht voor International Communication-studenten Marije Bosma, de Duitse studente Tabea Fuhrmann en projectgenoten.

Marije: “Onze opdracht was voornamelijk om te onderzoeken of Duitse engineers een interesse hebben in 5G en in een sensor dat werkt met 5G. Het was vooral leuk en interessant om te onderzoeken hoe 5G door Duitse engineers wordt gezien en welke rol cultuur hierin speelt.”

Tabea: “Eventually, we made a plan on how to enter the German market as a Dutch enterprise and how to overcome intercultural differences between Dutch and German cultures. The strategy included communication products tested by the target audience that can be used when launching the new sensor in Germany.”

Marije: “De marketing en communicatiestrategie bestaat uit een vernieuwde huisstijl, social mediaplan, storyboard voor promotievideo’s, posters en meer.”

Tabea: “I now recognize the benefits of using 5G in the engineering industry. By updating the engineers with real time information about the current state of the building object, the 5G sensor by StabiAlert can help prevent buildings from cracking and eventually collapsing. Thus, using 5G for such innovations can safeguard the community.“

De 5G-pieperkieker en de coronacrisis

Na de maatregelen omtrent het coronavirus in semester 2 van dit schooljaar stond de nieuwe lichting 5G-stagiairs plotseling voor grote uitdagingen om hun 5G-projecten op afstand door te zetten. Studenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektronica werken aan een ‘pieperkieker’, een aardappelselectiekar die zelfstandig op een systematische manier over een aardappelveld kan rijden om de kwaliteit van de aardappels te controleren. Lees hier hoe zij zich aanpassen aan de recente ontwikkelingen.