Studenten maken slimme vuilnisbakken in Delfzijl

Studenten maken slimme vuilnisbakken in Delfzijl

28 november 2017
Smart Energy is een minor van het Instituut voor Communicatie, Media & IT en onderdeel van de Digital Society Hub. Voor deze minor is een groep studenten van verschillende opleidingen (HBO-ICT en Industrieel Product Ontwerpen) aan de slag gegaan met een interessante opdracht voor de gemeente Delfzijl.

De gemeente Delfzijl werkt samen met het bedrijf Roelofs aan het bestrijden van (zwerf)vuil. Een interessant deelprobleem dat nu door de studenten wordt opgepakt betreft het slimmer en efficiënter legen van de kleine vuilnisbakken die zowel in het centrum van Delfzijl als in de buitengebieden staan. Het basisidee achter de oplossing is om, gebruik makend van ICT-technieken, slimme vuilnisbakken in te zetten die zelf kunnen doorgeven hoe vol ze zijn en of ze geleegd moeten worden.

​Samen met mensen van de gemeente Delfzijl en het bedrijf Roelofs, maar ook met bedrijven die vuilnisbakken en sensoren maken, hebben de studenten deze problematiek en de mogelijke oplossingen onderzocht. Het bleek dat slimme vuilnisbakken in verschillende smaken kunnen bestaan, zeg maar zeer slimme en wat minder slimme vuilnisbakken. De zeer slimme vuilnisbakken zijn best ingewikkeld en duur en het bleek dat de minder slimme vuilnisbakken (maar relatief goedkoop) ook al een flink stuk efficiëntie kunnen opleveren.
 
Het studententeam (dat zichzelf de naam Smart Waste Solutions heeft gegeven) heeft een oplossing bedacht waarbij de minder slimme vuilnisbakken in het centrum van Delfzijl kunnen worden ingezet, terwijl de echt slimme vuilnisbakken op relatief ver verwijderde buitenlocaties ingezet kunnen worden. Op die buitenlocaties geldt dat een vuilnismedewerker soms een half uur (heen, en dan ook weer terug) in de auto zit om 1 vuilnisbak te bezoeken (die mogelijk leeg is). Het is in die situaties goed voor te stellen dat een relatief dure oplossing zichzelf daar snel terugverdient.
 
Het Smart Waste Solutions Team is nu een Proof of Concept in Delfzijl aan het voorbereiden waarmee het door hen bedachte concept ook daadwerkelijk getest kan worden. Mogelijk slagen ze er in om binnen de 20 weken durende minor ook nog een evaluatie te doen van het uitgevoerde concept.