Studenten ontwikkelen demo’s om ouderen langer thuis te laten wonen

Studenten ontwikkelen demo’s om ouderen langer thuis te laten wonen

30 januari 2019

Patrick Hooijer en Rick Lenes, twee studenten van één van de DSH minoren Smart Energy, ontwikkelden een systeem in opdracht van de gemeente Groningen om ouderen op een duurzame manier langer thuis te kunnen laten wonen.

Huis van Morgen

Het Huis van Morgen is onder andere een testlocatie om te kijken welke technieken en systemen op een optimale manier kunnen worden ingezet zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Opdracht

De opdracht heeft twee doelen.

Systeem bouwen

In eerste instantie bouwen de studenten een systeem dat alle data van de sensoren die in het Huis van Morgen hangen, verzamelt en deze vervolgens verwerkt in een big data platform, dat beschikbaar is gesteld door het ICT bedrijf Get There uit Leek.

Interactief reageren

Het tweede doel van het project is om het huis interactief te laten reageren op degene die in het huis aanwezig is. Het is de bedoeling dat het huis niet alleen meer via een web interface (zoals eerst het geval was) of de fysieke knoppen aan de muur aangestuurd kan worden, maar dat het huis automatisch reageert op wat er gebeurt. Denk hierbij aan het automatisch in- en uitschakelen van verlichting of de verwarming alvast aanzetten voor iemand in het huis aankomt.

Daarnaast hebben de studenten gebruik gemaakt van een terugkoppeling naar de gebruiker door middel van Google Home. Zo ‘ziet’ het systeem dat de studenten hebben gebouwd dat het zonnig buiten is, de gordijnen dicht zijn en de bewoner binnen zit met de lichten aan. Het Huis kan dan aan de bewoner voorstellen om de gordijnen open te doen en de lichten uit te zetten. Een duurzame oplossing dus, iets waar Patrick en Rick veel aandacht aan besteden tijdens het proces.

Vervolg

De studenten ontwikkelen het systeem op zo’n manier dat andere studenten die in het Huis van Morgen aan de slag gaan, hier op door kunnen ontwikkelen. Op die manier verloopt de ontwikkeling van het Huis van Morgen veel sneller en efficiënter.

BuildinG

Het Huis van Morgen staat in BuildinG op het EnTranCe terrein van de Hanzehogeschool. BuildinG is hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen en daarbij hoor het langer zelfstandig wonen natuurlijk ook bij.

Video

In een korte video laten de studenten zien hoe het in de praktijk werkt. Bekijk de video hier:

Huis van Morgen