Studenten presenteren bevindingen over Smart Potato

Studenten presenteren bevindingen over Smart Potato

12 juli 2019

Afgelopen semester hielden studenten van diverse opleidingen van de Hanzehogeschool zich bezig met de (door)ontwikkeling van de slimme aardappel, een innovatieproject vanuit 5Groningen i.s.m. boer Derk Gesink en de Digital Society Hub. Op dinsdag 2 juli presenteerden zij hun bevindingen aan geïnteresseerden waaronder verschillende boeren- en andere bedrijven zoals TNO, Solentum, KPN, Avebe en Climotion.  Ook docenten en onderzoekers van de opleidingenwaren aanwezig.

HBO-ICT

In september 2018 hebben vier studenten HBO-ICT in hun specialisatie Software Engineering een ICT-platform ontwikkeld i.s.m. boeren en 5Groningen. Op dit platform konden boeren in real life zien wat de status is van de grond. De eerste contouren waren gezet, maar afstudeerder Niek Beukema is afgelopen half jaar door gegaan met de ontwikkeling van het platform en heeft zich voornamelijk gericht op de communicatie, zodat de batterijduur verlengd kan worden.

 

Helaas kon Niek de presentatie zelf niet geven i.v.m. ziekte, maar Jos Bredek zijn docentbegeleider en docentonderzoeker 5G heeft het onderzoek van Niek gepresenteerd. Zijn presentatie is hier terug te vinden.

Sensor Technology

De slimme aardappel maakt natuurlijk gebruik van sensoren. Studenten hebben voor hun opleiding Sensor Technology, binnen het thema Internet of Things, onderzoek gedaan naar het gebruik van sensoren in de smart potato.

Bekijk hier de (Engelstalige) presentatie van de groep.

Groep moestuin
Groep moestuin
Groep modulaire smart potato
Groep modulaire smart potato
Groep kwieke pieper
Groep kwieke pieper

Industrieel Product Ontwerpen

De studenten van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen kregen één opdracht mee: bedenk een concept/design hoe de slimme aardappel eruit zou moeten zien. Drie studentengroepen zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben allen een eigen idee uitgewerkt.

De groepen kwam allemaal met verschillende, originele en creatieve ideeën die ze goed onderbouwden. Benieuwd? Bekijk de presentaties van de groepen hier terug:

Groep 'moestuin'

Groep 'modulaire smart potato'

Groep kwieke pieper

Multidisciplinair met een eigen opdracht

Alle studenten(groepen) hadden een eigen opdracht voor hun eigen opleiding, maar gedurende afgelopen half jaar zijn er binnen de Digital Society Hub bijeenkomsten georganiseerd om elkaar te ontmoeten en om informatie uit te wisselen. Hoe groot zijn de sensoren die erin verwerkt moeten worden? Hoe zit het met de communicatie en de sensoren? Dit zijn enkele vragen die voorbij kwamen. Deze bijeenkomsten werden bijgestaan door Marc Cremers van 5Groningen om de studenten technisch te ondersteunen. Ook zijn de studenten op excursie geweest bij boer Derk Gesink in Mensingeweer om de aardappelteelt met eigen ogen te bekijken. Daarnaast heeft hij feedback gegeven tijdens het proces aan de studenten.

Onderzoeksrapporten

Bent u geïnteresseerd in de onderzoeksprojecten? Mail dan naar dsh@org.hanze.nl.

Vervolg

Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de vervolgstappen (kunnen) zijn. Ideeën mogen altijd gemaild worden naar dsh@org.hanze.nl.