Studentenproject uitgelicht: opdrachten bij het innovatiehuis van de Politie Noord-Nederland

Studentenproject uitgelicht: opdrachten bij het innovatiehuis van de Politie Noord-Nederland

14 mei 2019

Martje Elema, Henrike Vaatstra en Tim Streefkerk studeren af bij het innovatiehuis van de Politie Noord-Nederland, dat gevestigd is in de Digital Society Hub op Zernikepark 10. Ze vertellen graag over hun opdracht.

Innovatiehuis van de Politie Noord-Nederland

De politie Noord-Nederland wil (technologische) ontwikkelingen benutten om het politiewerk effectiever te organiseren en nieuwe verbindingen te maken met de samenleving. Daarbij is in de inbreng van ideeën vanuit de politie-organisatie en samenwerking met externe partners en burgers in het veiligheidsdomein van groot belang.

Het innovatiehuis van de Politie Noord-Nederland maakt gebruik van de ruimte in de Digital Society Hub. Daar werken ze samen met studenten, onderzoekers en bedrijven.

Communicatieplan voor meer bekendheid

Vierdejaars communicatiestudent Martje schrijft een communicatieplan voor het innovatiehuis met als doel bekendheid te creëren bij collega’s van de Politie Noord-Nederland. Hiervoor heeft ze onderzoek gedaan en heeft ze veel verschillende mensen die met innovatie bezig zijn geïnterviewd. Dit deed ze niet alleen; ze bundelde krachten met een student van de opleiding Integrale Veiligheidskunde, die voor haar eigen onderzoek soortgelijke vragen had. ‘Het fijne aan werken in deze innovatiewerkplaats is dat je elkaar makkelijk op kunt zoeken en in contact komt met mensen die je normaal niet tegenkomt.’ Henrike vult aan: ‘En het is fijn dat je van elkaars kennis gebruik kunt maken. Martje is bijvoorbeeld heel goed in verslagen schrijven en soms vraag ik haar om advies.’

Onderzoek naar sensordata in Smart Building

Henrike studeert Business IT & Management aan de Hanzehogeschool en zit in haar derde jaar. Ze onderzoekt hoe sensordata in Smart Buildings gebruikt kan worden in een klassieke zaak. Met behulp van sensoren en de data daarvan kan gekeken worden naar belangrijke details in het onderzoek naar een misdrijf. Zo kan men bijvoorbeeld kijken hoe warm het was in bepaalde ruimtes, hoeveel personen aanwezig waren ten tijde van het misdrijf en kan een tijdlijn worden gecreëerd. Dat bespaart veel tijd en er worden harde bewijzen verzameld die ondersteunen in het oplossen van een zaak.

Voor haar onderzoek mag Henrike gebruik maken van de sensoren die in één van de nieuwe gebouwen van de Hanzehogeschool zitten. ‘Dat is ideaal, want alleen op deze manier kan je kijken of alles wat je ontwikkelt ook echt werkt.’ Voor het verzamelen van de sensordata maakt Henrike, samen met een vierdejaars HBO-ICT student een webapp. Die webapp verzamelt alle data op één plek en via de app kunnen medewerkers van de politie precies selecteren wat ze willen zien van welke plek. ‘We wisten dat KPN ICT Consulting ook in dit gebouw zit en zijn met hen in contact gekomen. We hebben nu regelmatig contact en ze ondersteunen als we technische vragen hebben over de ontwikkeling van de webapp’.

Naast dit onderzoek schrijft Henrike ook een advies aan de politie waarin ze de kansen en beperkingen van het 5G netwerk voor de Politie beschrijft.

Verkenningsrobot

Tim Streefkerk studeert Industrieel Product Ontwerp aan de Hanzehogeschool. Hij is daarvoor bezig met de ontwikkeling van een verkenningsrobot voor de Politie Noord-Nederland. ‘Als ze bijvoorbeeld ergens binnen willen kijken zonder naar binnen te kunnen, dan kan dat met de robot. De robot heeft een live verbinding met de camera van de telefoon, waarmee je de robot ook bedient.’ Tim gebruikt hiervoor de Makerspace van de Digital Society Hub waar hij het prototype ontwikkelt. ‘Het voordeel is dat er ook studenten van andere opleidingen zoals HBO-ICT zitten bij de Digital Society Hub. Ik ben geen programmeur, dus als ik vastloop is het fijn als ik hulp kan vragen bij anderen.’

Ook organiseert Tim een workshop voor collega’s bij de politie Noord-Nederland om de mogelijkheden van 3D printen te laten zien. Dit organiseert hij bij de Digital Society Hub.  

Unieke afstudeerplek

Martje vertelt: ‘Het is een unieke afstudeerplek. Je komt niet zo makkelijk in contact met de politie, maar het feit dat ze nu verbonden zijn aan de Hanzehogeschool maakt het veel makkelijker.’ Tim: ‘En er lopen altijd meerdere collega’s van de politie rond die je allemaal willen helpen als je ergens tegen aanloopt.’

Daarnaast krijgen de studenten ook de kans mee te kijken/lopen in de politieorganisatie, bijvoorbeeld in de meldkamer en meedraaien met de noodhulpdienst.