Terugblik op de 5G Masterclass Internet of Things door VMware Dell EMC en Nalta

Terugblik op de 5G Masterclass Internet of Things door VMware Dell EMC en Nalta

19 februari 2020

Op donderdag 6 februari gaven drie sprekers van VMware Dell EMC, Nalta en RSA de masterclass Internet of Things (IoT) in de DSH. Met bijna zestig bezoekers is deze 5G masterclass één van de meest succesvolle masterclasses georganiseerd door 5Groningen. Steeds meer alledaagse producten krijgen een internetverbinding, maar wat kun je hiermee? En hoe kun je hier als ondernemer je voordeel uit halen?

De veiligheid van Las Vegas

Jan van ’t Klooster trapte af met een presentatie over business cases van internationaal IT-bedrijf Dell Technologies. Als Customer Succes Manager met 22 jaar ervaring gaat hij in op de rol van IoT in klantbeleving van organisaties. Na een schietincident in Las Vegas waarbij 58 mensen om het leven kwamen, vreesde de gemeente Las Vegas voor een afname van het toerisme.

De gemeente bedacht een plan om met IoT de veiligheid opnieuw te waarborgen. Via audio dat onderscheid maakt tussen vuurwerk en schoten, wordt de stad constant afgeluisterd. Camera’s monitoren de straten, herkennen politieagenten en burgers en zien afwijkend gedrag in verkeer. Zo wil de gemeente van Las Vegas haar veiligheid weer garanderen, maar hoe zit het met de privacy?

Bekijk de presentatie hier.

Langdurig zieke patiënten geholpen met IoT-software van Nalta, door Mike Veldhuis

Een groot probleem bij langdurig zieke patiënten in ziekenhuizen is infecties door doorligplekken. Ziekenhuispersoneel draait patiënten elke drie uur om, om deze wonden te voorkomen. Het kan zijn dat de patiënt binnen deze drie uur zelf één of meerdere keren is omgedraaid, wat leidt tot onnodige moeite voor personeel en irritatie bij patiënten en bovendien weinig resultaat.

Digital Angel, Dell and Nalta

Met het programma digitalAngel worden o.a. bewegingen van patiënten geregistreerd en hoeft ziekenhuispersoneel slechts bij te springen wanneer dit nodig blijkt. Door het verzamelen van gegevens met IoT-technologie, is het ziekenhuispersoneel en haar patiënten geholpen. De boodschap van Mike Veldhuis is dat met IoT van alles mogelijk is, maar dat de IT’er terug moet gaan naar de probleemstelling van de klant.

Bekijk de presentatie hier.

Internetcriminaliteit neemt toe

Sander Kerkhoffs (Managing Director bij RSA en ethisch hacker) vertelde over de toenemende gevaren op het internet voor zowel bedrijven als particulieren. Vroeger moest een hacker vaak fysiek naar een computer toe om met een USB-stick bestanden te stelen. Op dit moment kunnen hackers over de hele wereld inbreken, wat hun risico om gepakt te worden lager maakt.

Kerkhoffs ziet ook dat straffen in verhouding met fysieke misdrijven laag zijn en de wetgeving vaak achterloopt. Het is volgens Kerkhoffs niet mogelijk uw bedrijf volledig dicht te timmeren tegen hackers, maar bescherm uw de gegevens die voor u het belangrijkst zijn. “Zie het als brandgevaar. U kunt een hack niet volledig voorkomen, maar wees voorbereid op de mogelijkheid dat het u gebeurt.”