Thuiswerken door het Coronavirus – Hoe gaat het met de 5G-pieperkieker? 

Thuiswerken door het Coronavirus – Hoe gaat het met de 5G-pieperkieker? 

06 april 2020

Studenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektronica van de Hanzehogeschool Groningen werken apart met een eigen opdracht, maar ook gezamenlijk aan een zogeheten ‘pieperkieker’ voor Crop Recognition BV vanuit de 5G proeftuin in de innovatiewerkplaats de Digital Society Hub. Dit is een aardappelselectiekar die zelfstandig op een systematische manier over een aardappelveld kan rijden om de kwaliteit van de aardappels te controleren. “Op die manier kan deze robot het werk doen van menselijke selecteurs want dit personeel wordt steeds schaarser”, zegt Jos Bredek, docent HBO-ICT aan de Hanzehogeschool en onderzoeker voor 5Groningen. We spraken docenten, studenten en opdrachtgever over hoe zij in deze uitzonderlijke situatie het project draaiende houden.

Hoe uitdagend is dit project, Jos? 

“Ik zie ontzettend veel uitdagingen. Dit ICT-project speelt zich af in de fysieke wereld, dus er kunnen zich veel onvoorspelbare zaken voor doen. Neem bijvoorbeeld een plas die de afgelopen nacht is ontstaan, een fikse regenbui of een afgebroken tak van een boom die op het perceel is gevallen. Er kunnen nieuwe mutaties van een ziekte ontstaan of juist een nieuw aardappelras waarbij de ziekte er net iets anders uit ziet. Hoe bereid je een robot daarop voor? Voor mij is dit project heel persoonlijk, omdat ik op mijn achttiende zelf deed aan aardappelselectie met mijn vader.” 

  

Hoeveel waarde heeft dit project voor jouw onderzoek op het gebied van 5G? 

“Het staat op dit moment nog wat op de zijlijn”, geeft Jos toe. “Op een gegeven moment zal 5G een rol gaan spelen bij deze robot, maar hoe is vooralsnog onduidelijk. De pieperkieker maakt constant grote hoeveelheden foto’s van de aardappels. Verwerk je de foto’s in de robot zelf of zend je ze naar een krachtige computer verderop? Deze afwegingen helpen me bij volgende projecten waar soortgelijke afwegingen gelden.”  

De pieperkieker
De pieperkieker

Maar nu de Coronacrisis. Wat doet dit met je? 

“Nu ik thuiswerk, mis ik de sociale interactie die ik op het werk had. Elkaar tegenkomen op de gang, even een praatje bij de koffieautomaat. Je komt daardoor in een soort van cocon terecht. Daarnaast was het lopen tussen lokalen een mooie lichamelijke inspanning. Nu kan ik, als ik wil, de hele dag achter mijn pc zitten.“ 

Studenten, hoe is het voor jullie om vanuit huis aan dit project te werken?  

“Ik kan me thuis goed concentreren zonder afgeleid te worden door anderen, zegt Erik Koolman (19 jaar), student Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool. “Het is alleen lastiger om samen te werken. Ook was het aan het begin lastig om thuis verder te werken met de vakken waarvan je normaal gesproken hoorcolleges kreeg. Via Microsoft Teams spreken en zien we elkaar als studententeam en opdrachtgevers. Dit programma maakt het ook mogelijk om met elkaars ontwerpschetsen mee te kijken en direct uitleg te geven. Het nadeel hieraan is dat het lastig is om met elkaar de huidige pieperkieker te bekijken en op te meten, laat staan om te beginnen bouwen.” 

Miko's nieuwe werkplek
Miko's nieuwe werkplek

“Ik vind met name het communiceren moeizamer gaan en ik merk dat ik sneller afgeleid ben, mogelijk door het gebrek aan deadlines. Ik heb ook geen toegang tot bepaalde hardware, waardoor ik soms niet verder kom in mijn werkzaamheden. Thuiswerken is misschien ontspannener, maar ik verwacht niet méér te gaan thuiswerken in de toekomst“, geeft Thom van Dijk (25 jaar), student HBO-ICT Software Engineering, aan.  

 

Werktuigbouwkundestudent Miko ten Hoor (22 jaar) ziet de toekomst anders: “Ik verwacht dat ik door deze ervaring in de toekomst meer vanuit huis zal werken, omdat het nu veel meer went. Ook vergaderen op afstand is iets wat ik vaker wil doen als de coronacrisis over is.”  

Waren er al plannen om de pieperkieker te bouwen?  

“Ja, we hadden het idee om een hackathon te organiseren met studenten om de pieperkieker in één weekend te bouwen”, zegt Sietse Damstra, technisch directeur van Crop Recognition BV. “Dit evenement kan helaas niet doorgaan. De studenten van Werktuigbouwkunde gaan het ontwerp van de pieperkieker nu in detail uitwerken tot een soort bouwpakket dat gemakkelijk in elkaar gezet kan worden. Dit is een grote, creatieve uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in.”