Thuiswerken door het Coronavirus - Hoe gaan de studenten van de Self Driving Challenge hiermee om?

Thuiswerken door het Coronavirus - Hoe gaan de studenten van de Self Driving Challenge hiermee om?

20 maart 2020

Door het coronavirus worden we allemaal gedwongen ons zeer snel aan te passen aan de nieuwe (onwerkelijke) situatie. Studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en overheid gebruiken hun wendbaarheid en creativiteit om alles zoveel mogelijk door te laten gaan.

De ‘Self Driving Challenge’ is een gezamenlijk project van de RDW, Quintor en fabrikant The Racing Grid om samen met studenten van de Hanzehogeschool Groningen in een half jaar twee elektrische karts zelfrijdend over het circuit te laten rijden. Voor de coronacrisis werkten dagelijks twee teams van tien studenten onder begeleiding van experts aan het programmeren van de karts bij de innovatiewerkplaats Digital Society Hub op de Zernike Campus. Sinds deze week werken de teams noodgedwongen vanuit huis aan dit project. Hoe vergaat het de RDW-stagiairs van de Self Driving Challenge, waarin twee teams concurreren om de beste zelfrijdende kart te bouwen?

Thuisinstallatie Self Driving Challenge

Moeten zij niet op locatie zijn om aan hun karts te werken? “Nee”, zegt Marc de Bruin, opdrachtgever vanuit de RDW. “Om het project te continueren, besloten we een groot deel van de nodige ICT-apparatuur bij mij thuis op de hobbykamer te plaatsen en te delen via een beveiligde verbinding. Dit betekent dat ik dagelijks tien HBO-ICT studenten voor meerdere uren in mijn thuisnetwerk heb ‘ronddolen’.”

Aanpassen aan de nieuwe situatie

 

Team Red van de Self Driving Challange: “Vóór de uitbraak van het Coronavirus werkten we gezamenlijk in de DSH, waar we de appratuur fysiek konden benaderen. Nu werken wij thuis met het door Marc opgezette systeem, wat ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.” Ondanks de moeilijkheden van thuiswerken, blijft het contact onderling intensief. “De communicatie binnen ons team verloopt via Microsoft Teams. We gebruiken deze applicatie voor text chat, zowel als video- en voicechat. Hier wordt ook dagelijks een stand-up gehouden.”

Robin Hofman (20 jaar, HBO-ICT): “Ik ben inmiddels gewend aan de werkwijze thuis. Het werkt natuurlijk wel iets lastiger dan met zijn allen werken in de DSH, maar dat is prima. Toch vind ik thuiswerken minder motiverend dan samen op school. Gelukkig is de stageopdracht super leuk.” Team Red sluit zich hierbij aan: “Een aantal groepsleden vindt het makkelijker om op school aan de slag te gaan, waar er minder afleiding is. Dit kan echter een gewenning zijn. Dit zal blijken naarmate we langer vanuit huis werken.”

Is thuiswerken de werkwijze van de toekomst?

 

“Vooropgesteld: ik hou niet van thuiswerken. Ik vind daar ‘niets aan’”, geeft Marc de Bruin aan. “Dus ik zit niet met veel plezier thuis te werken. Tegelijkertijd: ik probeer er iets van te maken. Ik denk ook wel dat het de komende periode beter zal worden, er zal meer ritme gaan ontstaan. Maar op dit moment denk ik “bah”! Ik mis echt het persoonlijke contact.”

Hij vervolgt: “Dit is typisch een project dat je in beginsel niet vanuit huis wilt uitvoeren. Het feit dat het nu toch mogelijk is, is alleen gebeurd door zeer onorthodox handelen. Iets wat normaal gesproken echt onmogelijk is, maar nu wordt ingegeven door de situatie.” Wanneer de situatie genormaliseerd is, komt de Self Driving Challenge weer terug naar de DSH. Meer informatie over de Self Driving Challenge vind je hier.