Van fysiek naar online

Van fysiek naar online

14 mei 2020

Geen studenten op de  Zernike campus, maar drukbezochte online colleges. Geen bedrijvigheid in het DSH gebouw, maar creatieve online brainstormsessies. Online is in deze tijd het toverwoord. Door de coronacrisis werden veel scholen en bedrijven verplicht om dicht te gaan. Dit zou tot  minstens 11 mei zo blijven, bleek uit één van de laatste persconferenties. Daarop besloten onder andere de Hanzehogeschool en DSH om onderwijs tot minstens 1 juni niet fysiek aan te bieden. Jammer, maar uiteraard staat gezondheid voorop! Wel gaat het onderwijs op afstand online door.

Op woensdagochtend spring ik normaal om 08.15 uur op de fiets richting de Hanzehogeschool. Nu open ik om 09.00 uur mijn laptop en kijk ik wat er op de planning staat. Twee online hoorcolleges, een online werkcollege en een online meeting met het studententeam van de DSH. Via Blackboard Collaborate, een soort Skype, volg ik ’s ochtends de hoorcolleges en het werkcollege van de Hanzehogeschool. De docent geeft uitleg via de webcam en studenten kunnen in de chat vragen stellen.

’s Middags meld ik mij via Microsoft Teams voor het online overleg met het studententeam van de DSH. Zelfs nu iedereen thuis zit, is de DSH aan het innoveren en gaan werkzaamheden en activiteiten gewoon door. Er wordt geprobeerd om alles zoveel mogelijk door te laten gaan. Dit betekent wel dat fysieke activiteiten omgezet moeten worden naar online activiteiten. Samen brainstormen we over nieuwe creatieve ideeën en oplossingen, die ook online uitgevoerd kunnen worden.

Na een paar uur achter mijn laptop te hebben gezeten, ga ik even wat anders doen. Ik merk dat het lastig is om thuis urenlang geconcentreerd te werken en dat ik een kromme rug krijg van het zitten op mijn bureaustoel. Vaak ga ik even sporten, gamen of Netflixen. Iets dat veel studenten in deze tijd doen. Ook worden regelmatig bordspellen en puzzels uit de kast getrokken.

Voor ik ga slapen open ik Houseparty nog even. Met deze app kun je videobellen met je vrienden. Net als met Skype, Zoom, Microsoft Teams of Discord, maar dan iets informeler. Je kan er spelletjes spelen of gewoon gezellig kletsen. Ik praat bij met wat medestudenten en vrienden en speel nog even een quiz. Zo ben ik de hele dag thuis geweest, maar heb ik toch veel vrienden, medestudenten en docenten gezien.

Ondanks alle ellende zorgt de coronacrisis voor meer verbinding. Niet alleen met het internet, maar ook met elkaar. Het is hier en daar aanpassen, maar alles went. Houd 1.5 meter afstand, was je handen en let goed op elkaar. Take care!

Sanne Heesbeen, Communicatie