Veilig fietsen en toch online. Innovatief ontwerp van mobiele technologie.

Veilig fietsen en toch online. Innovatief ontwerp van mobiele technologie.

22 januari 2018

 

 

Smartphonegebruik op de fiets is een groeiend probleem. Volgens de laatste inzichten vergroot dit de kans op een verkeersongeval met ongeveer 40% en is onder jongeren bij één op de vijf fietsongevallen de smartphone betrokken. In Nederland hebben verkeersorganisaties daarom campagnes gelanceerd om meer bewustzijn te creëren over de gevaren van smartphonegebruik op de fiets, en ons over te halen dit niet meer te doen. Hoewel geen gebruik van mobiele technologie de meest veilige oplossing is, zou een alles-of-niets interventie voorbij gaan aan de soms zeer sterke wens van fietsers om ook onderweg toegang te hebben tot hun digitale omgeving. Bovendien zijn er mogelijk andere veilige oplossingen.

Het gevaar van smartphonegebruik op de fiets is in den basis een aandachtsprobleem. Immers, je kan je aandacht slecht op één ding tegelijkertijd houden. 
Samen met het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en New Nexus Mobile gaat het Lectoraat User-Centered Design van de Hanzehogeschool Groningen onderzoeken aan welke eisen mobiele technologie moet voldoen om de aandacht op een veilige manier bij de verkeerssituatie te houden.
 

Binnen dit project zal onderzocht worden wát nodig is om interactie met mobiele technologie tijdens het fietsen veilig in te richten. Denk hierbij aan slimmere bediening, slimmer filteren van berichten en sensoren uitlezen. Concept ideeën zullen door het consortium worden uitgewerkt in enkele geëvalueerde prototypes, in samenwerking met studententeams van de Hanzehogeschool. Op deze manier zal dit project bijdragen aan de ontwikkeling van veilige applicaties en de verbetering van het fietsklimaat in Nederland.