Voor studenten: werken met de nieuwste apparatuur in Makerspace

Voor studenten: werken met de nieuwste apparatuur in Makerspace

28 november 2018

De Digital Society Hub heeft een aantal speciale ruimtes, waar je als student met de nieuwste apparatuur en technieken kan werken. Eén van die ruimtes is de Makerspace. Samen met Jan Postema en Kjell Neumann kunnen studenten mooie objecten ontwikkelen die hun opdracht versterken. 

Apparatuur

In de Makerspace staan twee 3D printers, een 3D scanner en een laser snijmachine. Jan Postema onderhoudt de apparatuur en helpt je die apparatuur te leren gebruiken.

3D printer

Met de 3D printer kan je eigenlijk alles ontwikkelen, zolang het te ontwerpen is op de computer. ‘Je kan complexe dingen relatief eenvoudig printen’, aldus Kjell.

Je kan bij Jan en Kjell met zowel kleine als grotere opdrachten terecht. Heb je bijvoorbeeld een logo ontworpen en wil je die aan je opdrachtgever overhandigen? Dan helpen ze je daar graag bij. Een ander mooi voorbeeld is een speciale handschoen die een VR spel nog realistischer maakt. Tijdens het spel draag je zowel de VR bril als de handschoen. Alles wat je denkt aan te raken, denk je te voelen door de speciale buigzame vingers van de handschoen. Zo lijkt het alsof je daadwerkelijk een deur open doet, of tegen een muur duwt.

3D scanner

Altijd al een zelfportret willen hebben? Met de 3D laserscanner kan het! De 3D laserscanner kan objecten of personen scannen, die vervolgens geprint worden. Wil je bijvoorbeeld een waterfles, dan kan de laserscanner een bestaande waterfles scannen en wordt een kopie geprint.

Laser snijmachine

De nieuwste aanwinst in de Makerspace is de laser snijmachine. Hiermee worden behuizingen voor bijvoorbeeld elektronica gemaakt. Het unieke aan deze laser snijmachine is dat het behuizingen kan maken met een oppervlakte van 50 bij 30 centimeter. De laser snijmachine wordt nu vooral gebruikt door studenten HBO-ICT, voor bijvoorbeeld behuizingen van raspberry pi’s.

Gebruik maken van de Makerspace?

Wil je graag gebruik maken van de apparatuur in de Makerspace? Loop dan eens langs bij Jan bij de Digital Society Hub op Zernikepark 10. Jan biedt ondersteuning met 3D tekenen en 3D printen en werkt elke dag tot 12.00 uur. Hij is ook te bereiken via j.o.postema@pl.hanze.nl. Na 12.00 uur is er altijd een student aanwezig die je kan helpen.