Vraagt de rechercheur van de toekomst gebouwen om getuigenissen?

Vraagt de rechercheur van de toekomst gebouwen om getuigenissen?

03 februari 2020

Pratende gebouwen. Toekomst of fictie? Binnen KPN ICT-Consulting ontstond het idee dat mensen niet alleen personen om advies moeten kunnen vragen, maar dat ze ook advies van objecten moeten kunnen krijgen. Oftewel pratende gebouwen. Met het thema ‘talking buildings’ richt KPN ICT-Consulting zich op innoverende ideeën om gebouwen te voorzien van technologie, zodat mensen objecten informatie kunnen vragen. 

KPN ICT-Consulting en het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland, twee strategische partners van de DSH, werkten aan verschillende opdrachten, maar door de inzet van dezelfde technologie ontstond een nieuw gemeenschappelijk onderzoeksthema: ‘talking crime scenes’. Het doel is dat de rechercheur van de toekomst op een plaats delict niet alleen aan personen kan vragen wat er is gebeurd, maar ook aan het gebouw. Bijvoorbeeld, hoeveel personen zijn op een bepaald tijdstip en plek in het gebouw aanwezig geweest.

De twee organisaties werkten hun ideeën uit tot praktische DSH-opdrachten voor studenten. Op vrijdag 24 januari hebben de eerste twee groepen studenten hun producten gepresenteerd, tijdens de eindpresentaties van de minor Digital Product Lab. De ene groep interpreteerde sensorinformatie van sensoren uit een gebouw van de Hanzehogeschool. De andere groep presenteerde een oplossing om sensorkastjes automatisch te herkennen uit live-beelden. Zo krijgt het hele gebouw de vorm van een app, die de mens ten dienste staat als digitale assistent. ‘Talking crime scenes’ wordt vervolgd in semester 2 van het schooljaar 2019-2020.