Proeftuin 5Groningen

  • Organisatie

    5Groningen

  • Studie

    Communicatie

    Communication & Multimedia Design

    HBO-ICT

Proeftuin 5Groningen

5Groningen is opgericht door Economic Board Groningen, een organisatie die als missie heeft Groningen een economische impuls te geven. Haar missie is om van de provincie Groningen een voorloper te maken op het gebied van 5G door hulp met 5G-oplossingen te bieden. De Hanzehogeschool Groningen draagt hieraan bij door met studenten te zoeken naar nieuwe toepassingen op het gebied van 5G.

Afstuderen bij 5Groningen - Marnix vertelt

Afstuderen bij 5Groningen - Marnix vertelt

De onderzoeken gaan dus niet in op de techniek van 5G, maar op het verkennen van de mogelijkheden van 5G. 5Groningen heeft een breed scala projecten uitgezet bij de Hanzehogeschool voor meerdere disciplines, met opleiding HBO-ICT als hoofdafnemer. Dit alles gebeurt op de Zernike Campus, waar beide organisaties hun hoofdvestiging hebben. De testomgeving van 5Groningen wordt het 5G Living Lab genoemd. Er worden tests gedaan binnen de thema’s zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving.

5G is veel sneller dan 4G, kan veel meer data tegelijk versturen, is betrouwbaarder en zorgt ook nog voor een langere batterijduur. Wat dit betekent is de komst van nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitale technologie. Voorbeelden zijn ambulancepersoneel die ter plekke een operatie kunnen uitvoeren, doordat een chirurg in het ziekenhuis direct met ze meekijkt met een VR-bril. Dit is met 4G onmogelijk, in verband met vertragingen in het internetverkeer. Hetzelfde geldt voor zelfrijdende auto’s die razendsnel beslissingen moeten kunnen maken.

De kenmerken van 5G

5G is veel sneller dan 4G, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt ook nog voor een langere batterijduur. Nieuwe toepassingen worden mogelijk gemaakt door de veel grotere datasnelheden van 5G. Dankzij 5G kunnen nog veel meer apparaten tegelijk met elkaar worden verbonden. Lees hier meer.

Afstuderen bij 5Groningen: Richard Wemmenhove vertelt

Afstuderen bij 5Groningen: Richard Wemmenhove vertelt

5Groningen werkt samen met ervaren onderzoekers van het lectoraat New Business & ICT van de Hanzehogeschool Groningen, waardoor de kwaliteit van eindproducten van studenten gewaarborgd blijft. 5Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door 11 partners. Deze vindt u in dit overzicht.

5G Masterclasses

Geregeld organiseren 5Groningen en haar partners de 5G masterclasses. Houd onze website in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief voor meer informatie over de aankomende masterclass. Lees hier meer over de afgelopen masterclasses Internet of Things (Rudi Niemeijer) en Frequentiespectrum (Taco Kluwer).

5G Student Battle

Ieder jaar organiseert 5Groningen samen met haar partners de 5G Student Battle. 36 studenten verdeeld over zes thema’s strijden voor de beste 5G-oplossingen. De zes studenten komen van het mbo, hbo en wo. Ieder thema is verbonden aan een opdrachtgever uit het bedrijfsleven.

De oplossingen draaien niet alleen om harde ICT, maar is ook geschikt voor studenten die affiniteit hebben met design, het gebruik van nieuwe technieken, bedrijfskunde of ondernemerschap. Tijdens een hackathon van 24 uur creëren zij een 5G-oplossing voor een door de opdrachtgever opgestelde casus, die tijdens de finale wordt gepresenteerd aan het publiek. Klik hier voor meer informatie over de 5G Student Battle.