Hanze Smart Buildings

 • Studie

  Communicatie

  Communication & Multimedia Design

  HBO-ICT

Hanze Smart Buildings

 

Een praatje maken met een gebouw? Of zelfs bruikbare hints en tips ontvangen? Het lijkt science fiction, maar de techniek is er klaar voor.

In de wereld van het Internet of Things (IoT) praten voorwerpen met mensen. Voorwerpen kunnen onderling overleggen en komen terug bij de mens met een tip of hint. Dit project richt zich op:

 • Onderhoud
 • Veiligheid
 • Misdaadbestrijding (in samenwerking met Politie Noord-Nederland)

Onderhoud

In de toekomst kunnen gebouwen bijvoorbeeld dankzij sensoren meten welke tijdstippen ruimtes binnen een gebouw worden gebruikt. Dit verschilt vaak met wat roosters aangeven. Als blijkt dat een zaal op vrijdagmiddag niet gebruikt worden, kan de verwarming lager worden gezet en kan de verlichting uit. 

Veiligheid

Ook op gebied van (brand)veiligheid kunnen gebouwen van elkaar leren. Denk aan kantoorgebouwen of verzorgingstehuizen die onder in de kelder ventilatoren hebben staan. Brandgevaar ontstaat wanneer deze apparaten te warm worden. Het gebouw kan dan een alert geven.

Misdaadbestrijding

De Politie Noord-Nederland onderzoekt in hoeverre gebouwen rechercheurs kunnen helpen bij de opsporing van criminelen. Een gebouw kan zien wat er op plaats delict is gebeurd. Hoe laat ging iemand van huis? Was er met sensoren beweging te zien op de parkeerplaats? Was er nog iemand in het gebouw of in de buurt toen het delict plaatsvond? Waren bijvoorbeeld de schoonmakers nog aan het werk? Op basis van die informatie kan de politie de aanwezigen vragen of ze iets verdachts hebben gezien.

Contact

Wil jij meer weten over Hanze Smart Buildings of lijkt het je leuk een opdracht te doen binnen dit project? Mail dsh@org.hanze.nl onder vermelding van talking buildings plus je studie of kijk op digitalsocietyhub.nl/vacatures!

 

Contactpersonen vanuit de opdrachtgevers:

 • Wico Mulder (TNO)
 • Annelies Kruisweg (Politie Noord-Nederland)
Logo Innovatiehuis Politie Noord-Nederland